Ta tillvara på bananer genom att göra ett gott bröd. Gott att äta som det är eller rosta en skiva och toppa med en god ost eller varför inte jordnötssmör och lite skivad banan.
Ingredienser till ett bröd
- 3 + 1 banan
- 1 1/4 dl kokosolja, smält
- 1 1/2 dl kokossocker
- 3 Ägg
- 110 g Kokosmjöl
- 420 g Kokosyoghurt (alpro har en variant) eller vanlig turkisk
- 160 g Mandelmjöl
- 2 msk chiafrön
- 3 tsk bakpulver
- 1/2 vaniljstång, frön
- Mest från en citron, ekologisk
Gör såhär:
Sätt ugnen på 160 grader (varmluft). Blanda ägg, kokosyoghurt, kokosolja, kokossocker, vaniljfrön och citronskal i en bunke. Mosa 3 bananer och blanda med kokosmjöl, mandelmjöl, bakpulver och chiafrön. Rör ihop äggblandningen med bananblandningen. Smörj en limpform med lite kokosolja och häll i smeten. Dela den sista bananen på längden och lägg den på smeten. Baka bananbrödet mitt i ugnen i cirka 55 minuter. Testa med en sticka i mitten av kakan så att du är säker på att den är färdigbakad innan du tar ut den.
Receptet kommer från Pom & Flora som serverar frukost hela dagen på ett café i Stockholm. Besök gärna om du är i krokarna.