Bakning

Morotskaka

Morotskaka

En klassiker som är läcker att göra året runt men speciellt på hösten då det är säsong för rotfrukter. Variera kakan med att ta hälften rödbeta/morot för den vackra färgens skull.

Du behöver:

  • 3 ekologiska ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 1/2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • 1 nypa salt
  • 1 1/2 dl solrosolja
  • 4 1/2 dl rårivna morötter eller hälften riven färsk rödbeta
  • 2 morötter till dekoration
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
  3. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten.
  4. Tillsätt solrosolja och rårivna morötter.
  5. Fyll smeten i en smord och bröad portionsform eller en kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter vid portionsformar och cirka 55 minuter om du bakar i en stor form. Obs! Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
  7. Låt kakan svalna.

Frosting

Cream Cheese Lime Frosting

  • 60 g mjukt smör
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Skal av 1 lime
  • 100 g philadelphiaost

Gör så här:

  1. Vispa alla ingredienser krämigt.
  2. Bred frostingen över kakan.

Dekorera gärna med morötter som du torkat i ugnen. Skala morötterna med en potatisskalare och lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och låt stå ca 10-15 min eller tills de är torra och fina på 80 grader i ugnen. Ha koll så de inte blir bruna.

 

Läs nästa

Kesofrutti med jordgubbar
Tunnbröd med ost