En klassiker som är läcker att göra året runt men speciellt på hösten då det är säsong för rotfrukter. Variera kakan med att ta hälften rödbeta/morot för den vackra färgens skull.
Du behöver:
- 3 ekologiska ägg
- 3 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 tsk bakpulver
- 1 1/2 tsk malen kanel
- 1 tsk malen kardemumma
- 1/2 tsk malen ingefära
- 1 nypa salt
- 1 1/2 dl solrosolja
- 4 1/2 dl rårivna morötter eller hälften riven färsk rödbeta
- 2 morötter till dekoration
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
- Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten.
- Tillsätt solrosolja och rårivna morötter.
- Fyll smeten i en smord och bröad portionsform eller en kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
- Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter vid portionsformar och cirka 55 minuter om du bakar i en stor form. Obs! Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
- Låt kakan svalna.
Frosting
Cream Cheese Lime Frosting
- 60 g mjukt smör
- 4 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- Skal av 1 lime
- 100 g philadelphiaost
Gör så här:
- Vispa alla ingredienser krämigt.
- Bred frostingen över kakan.
Dekorera gärna med morötter som du torkat i ugnen. Skala morötterna med en potatisskalare och lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och låt stå ca 10-15 min eller tills de är torra och fina på 80 grader i ugnen. Ha koll så de inte blir bruna.