Bakning

Pavlova med sommarens bär

Pavlova med sommarens bär

En underbar tårta som jag gör varje sommar. Toppar med säsongens bär. Den slår aldrig fel och går hem hos stora som små. Jag brukar göra marängen kvällen innan och låter den stå kvar i ugnen över natten.

Ingredienser:

  • 250 g äggvita, 2 ½ dl (6-8 st)
  • 500 g socker, 5 ¼ dl
  • Till servering: 
  • Vispad grädde
  • En näve mixade jordgubbar
  • 1-2 dl lemoncurd (jag köpte min i butik och spädde ut med vatten så den blev lite mer flytande)
  • Färska jordgubbar, hallon, blåbär, vinbär

Gör såhär

  1. Lägg äggvitor och socker i en skål. Gärna en rostfri som leder värme bra.
  2. Sätt skålen i ett vattenbad på låg värme. Sätt en termometer i skålen och rör eller vispa tills blandningen nått en temperatur på 65 grader. Då har alla sockerkristaller löst upp sig.
  3. Ta skålen från värmen och fortsätt vispa tills marängen är kall. Det tar en god stund så har du inte enastående armkrafter är en maskin att rekommendera. Marängen ska vara lite seg, blank och kritvit. Den formar sig fogligt precis som du vill.
  4. Sätt ugnen på 130 grader. Smält chokladen i micro eller i skål över vattenbad.
  5. Skeda upp på plåt med bakplåtspapper. Gör flera marängberg eller ett helt alplandskap. Grädda i 60 min.
  6. Ringla över jordgubbssås och lemoncurd över marängen. Bred på lätt vispad grädde, toppa med alla härliga bär. Avsluta med att ringla över lite mer jordgubbsås. Ät direkt och njut!

Läs nästa

Midsommartårta med italiensk maräng
Snacks med Herr Mollbergsröra