Bakning

Pepparkaksdeg med apelsin

Pepparkaksdeg med apelsin

ca 100 kakor – 30 min + utbakningstid

Du behöver: 

  • 2 ½ dl farinsocker
  • ¾ dl ljus sirap
  • ¾ dl vatten
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 msk malen kanel
  • 1 ½ msk malen ingefära
  • ½ tsk malen kryddnejlika
  • 2 msk finriven färsk ingefära
  • rivet skal från 2 apelsiner
  • 1 ½ tsk bikarbonat
  • 7-8 dl vetemjöl
  1. Koka upp farinsocker, sirap och vatten.
  2. Blanda smör, kryddor, färskriven ingefära och apelsinskal. Lägg smöret i kastrullen med sockerblandningen och låt smälta. Låt svalna utan att röra om.
  3. Blanda bikarbonat med 6,5 dl mjöl. Rör ner i sirapsblandningen och blanda till sen slät deg. Tillsätt mer mjöl efter behov. Täck degen med plastfolie och låt stå kallt i några timmar, helst till nästa dag.
  4. Sätt ugnen på 160°. Ta upp degen och knåda den smidig på en mjölad arbetsbänk. Kavla ut tunt. Ta ut kakor med mått i önskad form. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt svalna på galler.

Ps. Ta en genväg: Köp Östenssons färdiga pepparkaksdeg och blanda i rivet apelsinskal och färsk ingefära.

Läs nästa

Chokladfudge med flingsalt
Kokosglass med smak av salt karamell