ca 100 kakor – 30 min + utbakningstid
Du behöver:
- 2 ½ dl farinsocker
- ¾ dl ljus sirap
- ¾ dl vatten
- 150 g rumsvarmt smör
- 1 msk malen kanel
- 1 ½ msk malen ingefära
- ½ tsk malen kryddnejlika
- 2 msk finriven färsk ingefära
- rivet skal från 2 apelsiner
- 1 ½ tsk bikarbonat
- 7-8 dl vetemjöl
- Koka upp farinsocker, sirap och vatten.
- Blanda smör, kryddor, färskriven ingefära och apelsinskal. Lägg smöret i kastrullen med sockerblandningen och låt smälta. Låt svalna utan att röra om.
- Blanda bikarbonat med 6,5 dl mjöl. Rör ner i sirapsblandningen och blanda till sen slät deg. Tillsätt mer mjöl efter behov. Täck degen med plastfolie och låt stå kallt i några timmar, helst till nästa dag.
- Sätt ugnen på 160°. Ta upp degen och knåda den smidig på en mjölad arbetsbänk. Kavla ut tunt. Ta ut kakor med mått i önskad form. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt svalna på galler.
Ps. Ta en genväg: Köp Östenssons färdiga pepparkaksdeg och blanda i rivet apelsinskal och färsk ingefära.