Bakning

Princesstårta (Sturehof)

Princesstårta (Sturehof)

En populär variant på prinsesstårta som serveras på Sturehof är en modern tolkning av den klassiska desserten. Den serveras som enportion. Vi ville givetvis testa att göra en hemgjord. Såhär gjorde vi. 

Vi har inget recept när det gäller mängden baserat på antal personer utan här kommer ett recept och förklaring hur vi gjorde.

Till att börja med behöver du hitta något att servera "tårtan" i. Det kan vara en variant av glas t.ex martiniglas. Det är trevligt om de är kupolformade och i lagom storlek. Botanisera vad du har i skåpen. 

Innehåll:

* En rulltårtsbotten eller färdigköpt tårtbotten

* Valfri sylt (jag använde drottningsylt)

* Grädde till fyllningen, lätt vispad

* Vaniljkräm (se recept nedan. 1 sats vaniljkräm räckte till 8 personer. Sen är det högst personligt hur mkt vaniljkräm man vill använda. Jag skulle säga 4-8 pers)

* Marispan till lock. Jag köpte två färdiga marispanlock som man använder till tårta.  Jag stansade ut lock med hjälp av "glaset" jag ska servera "tårtan" i. 

Gör såhär: 

Grunda botten med sylt. Tryck ut vaniljkräm längs med kanten i botten, som en ring ring sylten. 

Lägg på en utstansad tårtbotten. 

Gör samma procedur igen med sylt och vaniljkräm. Toppa med grädde och släta ut jämnt längs kanten på glaset. Lägg på marispanlocket. Dekorera gärna med en hemrullad ros som du lätt kan knåpa ihop med marsipanen som blev över. Pudra med florsocker. 

Servera och njut!

Det här receptet på vaniljkräm har jag gjort flera gånger. Tack och bock Brinken bakar för att du delat det på din sida. Otroligt enkelt och bra recept. 

Martha Stewarts busenkla vaniljkräm

50 gram socker (0,5 dl)

15 gram majsstärkelse (2 msk)

1 liten nypa salt

15 gram smör

45 g äggulor (ca 2 st)

2,5 dl mjölk

1 tsk vaniljpasta (eller 2 tsk vaniljsocker)

Gör så här

1. Häll alla ingredienser (utom vaniljen om du använder vaniljsocker)  i en kastrull. Värm på medelhög värme under konstant omrörning tills det börjar koka. Låt det sjuda i nån minut under intensiv omrörning och tag sen från värmen.

2. Sila krämen ner i en bunke och tillsätt vaniljen. Sätt plastfolie över, tätt intill krämen och låt den sedan bli helt kall i kylen.

 

 

 

Läs nästa

Ätbara pepparkakskottar
Ris à la malta