Fettisdagen närmar sig. Den klassiska semlan är alltid god men det är alltid kul att testa nya varianter. Den här pizzan kommer nog serveras fler gånger för den blev riktigt bra. Nu testade jag med tunn pizzadeg. Gillar du mer bröd tror jag en tjockare färdig pizzadeg och fungerar väldigt bra.
Du behöver till en pizza
- En färdig rund pizzadeg
- 1 dl hackade och rostade mandlar
- 1/2 tsk mortlad kardemumma
- 2 dl vispad grädde
Topping
- 150 g riven mandelmassa
- 70 g socker
- 1 äggvita
Börja med att sätta ugne på 230°.
Lägg ut degen på en bakplåtsklädd plåt. Vispa ihop mandelmassa, socker och äggvita till en jämn smet. Bred ut den jämnt med en slickepott på degen. Ställ in ugnen i plåten i ca 10-15 min. Ha koll! Mandelmassan och kanterna ska bli gyllenbruna. Socker kan brännas fort så tidsangivelsen beror lite på ugnen.
Under tiden du har koll på pizzan i ugnen vispar du grädden lagom fast. Lägg den i en spritspåse om du vill. Annars kan man klippa ut grädden med sked. Mortla kardemumman. Hacka och rosta försiktigt mandeln i en stekpanna. Passa så de inte bränns.
Ta ut plåten och låt pizza svalna. Jag delade upp pizzan och tårtbitar direkt. Spritsa eller klicka ut grädden på varje bit. Strö på mandel och toppa med kardemumma. Ät och njut! Förvara i kylen om det skulle mot förmodan bli någon över.