Efter en sportlovsvecka med mycket skidåkning så har jag landat i vardagen igen. Under natten har snön lagt ett vitt täcke över alla snödroppar i trädgården. Hönsen har börjat värpa, vilket är ett gott vårtecken men än får vi vänta lite på våren. Jag längtar till jag kan plocka kajplök och späda nässlor. En middag som känns helrätt för det här busvädret är en värmande soppa. En av mina favoriter är jordärtskockssoppa.
Jordärtskockssoppa
- 250 g jordärtskockor
- 250 g potatis
- 2 bananschalottenlök
- 1 st vitlöksklyfta
- 6 dl grönsaks- eller hönsbuljong
- 2-3 dl grädde
- Salt och peppar
- 1 dl vitt vin
- 2-3 kvistar timjan
Till servering
- Knaperstekt bacon
Gör så här
-
Jordärtskockssoppa
Stek bacon knaperstekt och låt rinna av på papper. - Skala och skär jordärtskockor och potatis i skivor. Finhacka schalottenlökarna och vitlöken.
- Hetta upp en stor kastrull med smör och fräs löken mjuk. Tillsätt potatis, jordärtskockor, timjan och slå på vitt vin och buljong.
- Koka upp och koka sedan på svag värme under lock tills potatis och jordärtskockorna är mjuka. Mixa soppan helt slät med en stavmixer eller i en blender.
- Tillsätt grädden och låt koka upp på nytt. Smaka av med salt och vitpeppar och mixa den eventuellt skummig. Toppa med fläsket vid servering.