Fisk

Sydfransk fisksoppa

Sydfransk fisksoppa

Njut av en mustig fisksoppa med inspiration från södra Frankrike. Den här soppan är fylld med fina bitar av fisk, saffran, tomat, vitlök, fänkål och örter. Llassiska smaker från Medelhavet som för tankarna till små fiskebyar längs den franska kusten.

Servera med ett gott bröd, en klick aioli och dröm dig bort till en solig lunch vid havet.

Tid: ca 60 min

Ingredienser: 

600-700 g filé av t ex kolja, torsk och lax

1 Gula lökar

3 vitlöksklyftor

2 msk Olivolja

1 Fänkål (350g)

1 Morot

5 Råa potatisar

1,2 liter vatten + 3 fiskbuljongtärningar

1 tsk Timjan

1 Burk körsbärstomater

Salt

Peppar

1 Kuvert saffran (½  g)

2 dl Torrt vitt vin

400 g Räkor

Saft av ½ apelsin

1 Kruka färsk timjan

Gör så här:

Skala och finhacka gul lök och vitlök. Strimla fänkålen. Skala och skär moroten i stavar. Skala och skär potatisen i tärningar. 

Fräs gul lök och vitlök i olja i en stor kastrull. Lägg efter några minuter i fänkål, morot och potatis. Häll i vatten. Snula i buljongtärningar och timjan. Häll i burken med körsbärstomaterna. Salta och peppra försiktigt. 

Koka upp låt soppan koka i ca 30 minuter. HIT kan man förbereda oxh i så fall koka upp soppan när det är dags för de sista momenten.

Rensa räkorna. Skär fiskfileérna i lagom stora bitar. Sjud fiskbitarna sakta i den kokheta soppan 3-6 minuter. Lägg sedan i räkorna.

Smaka av soppan med pressad apelsin och mer kryddor om det behövs. Strö över repad timjan över soppan.

Servera soppan med ett gott bröd och gärna aioli.

 

 

Läs nästa

Tunnbröd - Glödhoppa