Bakning

Tunnbröd - Glödhoppa

Tunnbröd - Glödhoppa
Glödhoppa är en traditionell variant av tunnbröd som bakas direkt på heta glöden från en eld, därav namnet. Det är en klassiker inom svensk matkultur och har sina rötter i Norrland och andra delar av Sverige där man förr i tiden bakade bröd på detta sätt. Men här bakar vi av det på ett bakstål i ugnen. Perfekt att njuta av som det är, eller med smör. 
1 påse torrjäst (à 14 g) 
1 tsk salt
10 dl vetemjöl 
2 dl rågsikt 
1 dl kruskakli
3 dl vatten
2 1/2 dl mjölk
1 dl flytande honung
3 msk neutral olja eller 3 msk smält smör 
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Värm vatten och mjölk till ca 37 °C, fingervarmt. Blanda vätskan med de torra ingredienserna samt honung och olja. Knåda till en smidig deg minst 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 1 timme.
När det är 30 min kvar av jästiden, sätt på ugnen på 250° och lägg en baksten eller "pizzastål". 
Dela degen i ca 15 bitar (för 15 port) och rulla till bollar. Antingen bakar du av brödet i ugnen eller bakar/steker av brödet i en stekpanna till medelvärme. Kavala ut en degboll till en platt kaka. Använd vanlig kavel för att sedan avsluta med kruskavel. 
Ugnen: Lägg in brödet med hjälp av en stekspade eller en pizzaspade på den varma och torra pizzastålet och låt den bakas i 1 min. Eller stek ca 1–3 minuter per sida i stekpanna. Håll koll så brödet inte bränns. Lägg brödet i en bakduk för att svalna eller ät direkt. 

Läs nästa

Löjromstoast
Lemon Posset