Vi älskar popcorn. Det är som trolleri när de små gula majskornen poppar upp till fina molnlika former. Min dotter fick en popcornmaskin en födelsedag så den poppar vi våra popcorn i och då ser man hela processen vilket barnen tycker är väldigt spännande varje gång. Inför lördag tänkte jag testa en något onyttigare variant som jag bara ätit ute på lokal. Glass med kolasås och karamelliserade popcorn.
GLASS MED KARAMELLISERADE POPCORN & KOLASÅS
Du behöver
- 1 l vaniljglass
- 2 dl poppade popcorn
- 2 dl socker
- flingsalt
- ev lite smör
Kolasås
- 2 dl socker
- 50 g smör
- 2 dl grädde
- 0,5 vaniljstång
- 1 tsk flingsalt
Gör så här
- Poppa popcorn, helst i kastrull men micropopcorn går bra.
- Dela en vaniljstång på längden och skrapa ur fröna.
- Värm 2 dl socker i en kastrull, sakta på låg värme. När det mörknar och blir rinnigt, blanda och tillsätt 50 g smör och fortsätt blanda. Smält smöret ordentligt och slå sedan på grädden. Tillsätt vaniljstången och fröna och låt allt koka på låg värme i fem minuter. Ta sedan ut stången och kasta. Låt såsen tjockna något, smaka sedan av med salt.
- I en stekpanna, värm 2 dl socker så det smälts och blir brunt. Det ska täcka botten och ha ett litet lager, låt det karamellisera långsamt och rör sedan försiktigt.
- Förbered ett bakplåtspapper bredvid.
- Vänd ner poppade popcorn så det täcks med sockret, tillsätt salt och låt vila till kallt på bakplåtspapper. Skär sedan ner i mindre bitar.
- Servera allt med vaniljglass. Gott!