Bakning

Äppelkompott med vaniljgrädde & salta nötter

Äppelkompott med vaniljgrädde & salta nötter

Ljuvlig dessert med höstens goda äpplen.

ÄPPELMOS MED BITAR

  • ca 3 kg äpplen
  • 3 dl vatten
  • 3 dl socker
  • 1-2 vaniljstänger
Skala äpplena och skär i klyftor. Lägg dem i en stor kastrull med vattnet. Rör ner sockret, tillsammans med fröna från vaniljstången (och för all del hela den överblivna vaniljstången också). Koka på låg värme tills äpplena gått sönder, cirka 5-10 minuter. Mosa sönder lite slarvigt med ballongvisp så att vissa bitar förblir hela medan andra mosas sönder (vill man ha ett slätt mos så kör man på tills allt är mosat). När sockret löst sig helt och allt är blandat – fiska upp kvarvarande vaniljstänger och häll moset på rena burkar. Äppelmoset klarar sig ett par veckor i kylen. Om du fryser in moset, tänk på att inte fylla glasburken ända upp till kanten eftersom burken kan spricka då!

Saltrostade nötter

  • 25 gram mandlar
  • 25 gram cashewnötter
  • 2 krm flingsalt

Vaniljgrädde

  • 1 dl grädde, ej vispad
  • 3 msk socker
  • 1 st vaniljstång
  • 1 st äggula(or)
  • 1,5 dl grädde, vispad
  • Vaniljgrädde: Värm upp grädde, socker och vaniljfrön från vaniljstången i en kastrull. Sjud tills sockret har löst sig helt.
  • Tillsätt äggulan och vispa samman på medelvärme, det får inte koka. Ta bort såsen från värmen när den har tjocknat något.
  • Låt den svalna helt och vänd sedan ner den vispade grädden. Ställ i kylen till servering.
  • Saltrostade nötter: Grovhacka nötterna och rosta dem i en torr panna tillsammans med flingsalt.
  • Fyll glas eller små glasburkar med äppelkompott, vaniljgrädde och toppa med saltrostade nötter.

Läs nästa

Proteinknäcke
Rågsiktskakor