Bakning

Proteinknäcke

Proteinknäcke

Det finns otroligt många inspirerande personer på sociala medier som lagar god mat och som är generösa att dela med sig av sina recept. Jag följer många på Instagram och det här receptet är inspirerat från Fredrik Rosell som har bloggen Frallans matblogg. Tyvärr hade jag inte alla ingredienser hemma så jag ändrade lite. Vill du ha orginalreceptet hittar du det i länken ovan. Annars kan du testa mitt. Jag älskar fröknäcke. Det är enkelt att göra vilket är tur eftersom det går åt som smör i solsken hemma hos mig.

Proteinknäcke

Du behöver:

  • 1/2 dl helt bovete, mortla ordentligt till mindre bitar, som malen peppar
  • 1 dl röda okokta linser
  • 1 dl quinoamjöl eller bovetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 msk fänkål, lätt mortlad
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 3,25 dl kokande vatten
  • 0,25 dl rapsolja

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader varmluft eller 175 grader om du har en vanlig ugn.

Koka upp vattnet.

Medan vattnet kokar upp blandar du alla torra ingredienser i en bunke. När vattnet kokat upp tilsätter du det och rör tills du har fått en jämn deg. Tillsätt sist av allt oljan i den varma degen och knåda med hjälp av en slickepott eller liknande tills du har en homogen deg.

Det enklaste för att få ett riktigt tunnt och fint knäcke är att dela degen i 2 delar och sen kavla ut den mellan 2 bakplåtspapper så att du får 2 tunna brödkakor som du efter gräddningen kan bryta i lagom stora bitar.

Grädda bröden ett i taget om du har vanlig ugn annars kan du köra båda plåtarna samtidigt. Grädda bröden i ca 35-40 min tills de fått fin färg och känns torra. Låt de svalna innan du bryter de i bitar.

Läs nästa

Rostad ananas med chili
Äppelkompott med vaniljgrädde & salta nötter