Bakning

Ätbar ananasblomma

Ätbar ananasblomma

Dekorera tårtan eller muffins med denna vackra ätbara ananasblomma. Smaken av ananas kommer fram ännu mer genom att den är torkad. Använd den som en smaksättare till det du väljer att servera den med.

Torkade anansblommor

Du behöver:

  • En ananas
  • Plåt och bakplåtspapper
  • vass kniv
  • muffinsformar

Gör så här:

Sätt på ugnen på 90° varmluft eller 125° utan varmluft. Skär av toppen och allt skal. För att man inte ska bli av med allt för mycket fruktkött så skär bara bort det brun/gröna. Kvar blir de små fröhålen.

Lägg ananasen ner och så ser du hur fröhålen liksom vrider sig som spiral runt ananasen. Skär med liten vasskniv som ett V för att få bort dem. Om det verkar svårt kan du med liten skopa, för tex melonkulor, gröpa ur.

Skär nu så tunna skivor du bara kan och lägg på bakplåtspapper. Ju tunnare skivor du får desto snabbare torkar skivorna i ugnen.

Lägg skivorna med bakplåtspapper på en plåt och ställ in i ugnen. Vid varmluft kan man ha flera plåtar inne samtidigt. Torka i 75 minuter och vänd sedan skivorna. Torka i varmluftsugnen ytterligare 30 minuter. Utan varmluft, räkna med ca 120 minuter totalt. Vänd på skivorna efter 45 minuter. Håll sedan koll på blommorna varje kvart så de inte bränns. Då allt beror på hur tjocka skivorna är och alla ugnar är olika så är det bra att ha sina plåtar under kontroll så det inte blir brända blommor.

När de är helt torra tar man ut dem ur ugnen och lägger dem i en stor eller liten muffinsplåt, beroende på hur stora skivorna är. Låt de ligga där tills de formats och svalnat. Förvara dom torrt och svalt tills de ska användas. Lycka till!

Läs nästa

Frukttårta
Hallon-& avokadomousse