Frozen cheesecake är en favorit i vår familj och oftast önskar sig barnen det som ”tårta” när de fyller år. Men nu har vi testat en annan variant som seglat upp i topp tre på desserter. Variera lemon curden efter säsong. På sommaren kan det vara gott med en rabarkräm, hösten en variant på äpple. Testa dig fram.
Receptet kommer från Brinken bakar som jag varmt rekommenderar er att följa för inspirerande recept.
Recept för 8 personer
Du behöver:
Lemoncurd
1, 5 dl strösocker
1 helt ägg
2 äggulor
1 dl saft från citron (1 dl)
Finrivet zest från 1-2 citroner
50 gram smör, skuret i mindre bitar
Mandelcrumble
100 g kylskåpskallt smör
50 g sötmandel (1 dl)
70 g strösocker (0,75 dl)
120 g vetemjöl (2 dl)
0,5 tsk vaniljsocker
Citroncheesecake
200 g kylskåpskall cream cheese
2 dl kylskåpskall vispgrädde
1 tsk vaniljpasta (eller 2 tsk vaniljsocker)
60 g florsocker (1 dl)
1 dl lemoncurd
Lemoncurd
1. Häll socker, ägg, citronskal och citronsaft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att inte äggen koagulerar.
2. När curden blivit tjockare (det kan ta en stund, men går fort mot slutet, det händer vid 83-84 grader om du har en termometer), tar du av den från grytan och häller den genom en sil ner i en annan skål. Detta för att få bort citronskalsbitarna.
3. Vänta tills curden svalnat något (50-60 grader). Tillsätt smöret och mixa med stavmixer i 2-3 minuter.
4. Låt curden svalna innan den används. I en burk med tätslutande lock håller den minst en vecka i kylskåp.
Mandelcrumble
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).
2. Blanda alla ingredienser i en mixer tills det blir en smulig deg. Du kan också göra det för hand, men då måste du mixa mandeln först, eller använda mandelmjöl.
3. Strö ut degen på en plåt och grädda i 10-12 minuter tills de blivit gyllenbruna. Ta ut och låt svalna helt. Förvara i en tät burk eller påse. De håller ett par veckor i skafferiet och det är perfekt att ha en påse i frysen för när man behöver lite smul till en dessert eller på muffins eller vad som.
Citroncheesecake
1. Se till att både grädde och cream cheese är riktigt kalla. Lägg sedan cream cheese, grädde, vanilj och florsocker i en bunke och vispa med elvisp tills det blir fast och krämigt.
2. Vänd försiktigt ner lemoncurden (som också ska vara kall) i cheesecakekrämen med en slickepott tills allt är blandat.Montera desserten
1. Se till att både cheesecakekrämen och lemoncurden är kylskåpskalla. Rör inte runt i lemoncurden efter att den satt sig.
2. Häll upp cheesecaken och lemoncurden på spritspåsar. En st Honorétyll om du ska spritsa cheesecaken på tallrik och en rund tyll om du ska spritsa den i glas. Till lemoncurden behöver du ingen tyll, bara häll den på en spritspåse som du klipper ett litet hål i toppen.
3. På tallrik: Spritsa ut cheesecaken i slalom på tallriken. Spritsa lemoncurd på lite olika ställen där du tycker att det blir fint. Strö ut mandelcrumble och dekorera sedan med chokladkulor och någon ört. Citronmeliss skulle också vara väldigt fint här.
4. I glas: Börja med att strö lite crumble i botten av glasen. Spritsa två bollar av cheesecake bredvid varandra. Spritsa sedan två mindre bollar lemoncurd. Lite mer smul och sedan ett par bollar till med cheesecake. Avsluta med lite mer lemoncurd och mer smul, men lite av de mindre smulorna överst. Dekorera med chokladkulor och någon ört.