Cobbler är en amerikansk fruktpaj där smeten påminner om ett mellanting mellan smulpaj och sockerkaka. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Du behöver:
- 100 g smör
- 2,5 dl vetemjöl
- 1/2 dl rårörsocker eller strösocker
- 1 tsk bakpulver
- 1/4 tsk vaniljpulver
- 1 krm salt
- 3/4 dl kaffegrädde
- 1 dl kokos, riven
Fyllning
- 3 nektariner eller persikor
- 1,5 dl blandade bär, hallon, björnbär, vinbär (frysta bär går bra)
- 2 msk rårörsocker
- Sätt ugnen på 200°. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Skär smöret i småbitar och nyp ihop med citronskal, mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker och salt. Tillsätt grädden, lite i taget. Rör ner kokosen.
- Fyllning: Kärna ur och skär persikorna i klyftor. Blanda frukt och bär med socker. Varva frukt, bär och smet i en liten ugnssäker form, ca 15 x 20 cm. Strö över mandelspån.
- Grädda mitt i ugnen ca 30 min, tills ytan är gyllene. Servera cobblern ljummen med lättvispad grädde eller vaniljglass.