Ca 12 bitar
2 äpplen, skalade
100 g smör
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
3 ägg
Garnering
kanel
strösocker
Servera gärna med vaniljsås eller vaniljglass eller vispad grädde. Eller ät den som den är.
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor.
2. Smörj en pajform med smör, ca 26 cm i diameter (eller annan form i ungefär samma storlek). Lägg ut hälften av av klyftorna i bottnen. Strö över lite kanel.
3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet. Häll smeten över äpplena i formen.
4. Lägg ut resten av äppelklyftorna över smeten. Strö över lite kanel och strösocker.
5. Grädda äppelkakan längst ner i ugnen i ca 35 min. Servera gärna med vaniljsås eller vaniljglass.