Hösten är här med hög luft och all härlig frukt. Äpplen är en favorit och det finns mycket gott man kan göra med äpplen. Den här förenklade pajen gör jag ofta och varierar med kryddor, frön och nötter. Den är god att servera som frukost tillsammans med yoghurt eller som topping på gröten. Testa du med!
Ingredienser till en pajform
- ca 7 äpplen
- 1 msk kanel
- 1-2 msk ljust muscovadosocker eller honung
- 1 msk vetemjöl
- 2 dl havregryn
- Ett lagar hyvlat smör (hyvla smör med en osthyvel och lägg det som översta lagret innan pajformen åker in i ugnen.
Tips! Om du inte har kanel hemma, testa gärna med kardemumma med då ca 2 tsk, eller ingefära. Variera med frön, nötter. eller kokos beroende på vad du har hemma.
Gör så här:
- Skölj och kärna ur alla äpplen. Låt skalet vara kvar och skär dom i bitar. Inte så noga hur dom ser ut. Strö över kanel och socker eller honung, vetemjöl. Vänd runt så allt blandar sig. Fördela havregrynen jämt. Hyvla över smör med en osthyvel och lägg en jämt lager över äpplena.
- Sätt in i ugnen i 225 grader i 15-20 min. Håll koll för det är olika från ugn till ugn. Servera med lättvispad grädde eller tjock yoghurt som är god att smaksätta med kanel och honung. Lycka till!