Bakning

Kardemummabullar - Knådfria

Kardemummabullar - Knådfria

Lyckan är när man springer på ett recept och inser att det här kan bli en favorit. Jag fastande för att bullarna är knådfria. Alltså hur skönt låter inte det. Slippa knåda, inget kladd. Det är receptet kommer från Martin Johansson som skrivit flera bakböcker. Jag har precis inhandlat en av böckerna och kommer garanterat dela med mig fler recept framöver.

Ingredienser

Deg

 • 10 g (1 msk) hela kardemummakärnor
 • 150 g smör
 • 25 g (1⁄2 pkt) jäst
 • 250 g (2 1⁄2 dl) kall mjölk
 • 250 g (2 1⁄2 dl) kallt vatten
 • 150 g (1 1⁄2 dl) strösocker 6g(1tsk)salt
 • 850—900 g (14—15 dl) vetemjöl special (vanligt går också bra)

Fyllning

 • 20 g (2 msk) hela kardemummakärnor
 • 200 g (2 1⁄4 dl) strösocker
 • 200 g rumsvarmt smör

Sockerlag

 • 75 g (3/4 dl) vatten
 • 70 g (3/4 dl) strösocker
 • 1/2 vaniljstång

Så bakar du utan degblandare:
1. Börja med degen: Mortla kardemumman, skär smöret i tunna skivor (använd gärna osthyvel) och blanda allt utom hälften av mjölet till en något så när jämn smet i en bunke. Tillsätt resten av mjölet och rör ihop till en deg. Degen behöver inte knådas, bara blandas tills den precis går ihop. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt vila i rumstemperatur i cirka 1 1⁄2 timme.

2. Skrapa ut degen på ett lätt mjölat bakbord och forma den till en slät bulle genom att vika in kanterna mot mitten och sedan vända den så att skarven hamnar nedåt. Principen är densamma som när man formar ett runt bröd. Ta en degskrapa till hjälp om det behövs. Strö på mjöl, täck med plastfolie och låt jäsa i cirka 1 1/2 timme i rumstemperatur eller i upp till 10 timmar i kylskåpet.

3. Gör fylliningen: Mortla kardemumman till fyllningen och blanda med sockret. Ställ cirka 1⁄2 deciliter av blandningen åt sidan (ska strös på bullarna innan gräddning) och blanda resten med smöret. Fyllningen kan med fördel stå framme i rumstemperatur medan degen jäser, då blir den lättare att få ut över degen.

4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och tryck ut den lite för hand. Kavla ut degen till en rektangel, cirka 70 x 40 cm.

5. Bred på fyllningen, så jämnt det går och ända ut i kanterna.

6. Vik degen som ett treslag: vik först in en tredjedel från ena sidan, sedan en tredjedel från andra sidan. Vrid degen så att öppningarna kommer på sidorna och kavla ut degen en aning.

7. Skär 1–2 cm breda remsor med en sporre eller en kniv. En remsa kan väga cirka 50 gram, eller 75 gram för lite större bullar.

8. Tvinna en degremsa och snurra ihop den till en bulle (se filmen!). Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Strö på socker och kardemummablandningen. Täck plåten med en bakhandduk och låt bullarna jäsa tills de närapå dubblerat sin storlek, 1 1/2—2 timmar.

9. Sätt ugnen på 250 grader i god tid, minst 30 minuter före gräddning.

10. Blanda vatten och socker i en liten kastrull. Dela vanilj stången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i kastrullen. Koka upp sockerlagen och ställ den sedan åt sidan.

11. Grädda bullarna i mitten av ugnen tills de har fått fin färg, cirka 10 minuter. Ta ut bullarna och pensla genast med sockerlag.

Så bakar du med degblandare:
1. Mortla kardemumman och skär smöret i skivor. Blanda samtliga ingredienser och kör i degblandare på medelhastighet i 10—15 minuter. Degen ska vara relativt lös.

2. Följ punkterna 2—11 ovan.

Läs nästa

Saftig päronkaka
Enkel äppelpaj