Bakning

Saftig päronkaka

Saftig päronkaka

Lättbakad päronkaka som är ännu godare om den får stå till sig några timmar eller till och med dagen efter.

Ingredienser

  • 2-3 päron, mogna, medelstora
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Vispad grädde eller vaniljglass, till servering
  • Kaksmet
  • 3 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 3 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • ca 25 g smör + hyvlad som du täcker kakan med
  • Kokosflingor till formen
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen med kokosflingor ( ca 24 cm springform)
  2. Kärna ur och skala päronen och skär 1-2 cm bitar. Lägg i en påse med 1 msk strösocker och vaniljsocker – skaka runt påsen. Lägg åt sidan medan du gör smeten.
  3. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och poröst. Smält smöret, 25 g och rör ner.
  4. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten.
  5. Bred ut den tjocka smeten i formen. Tryck nu ner päronen i smeten. Fördela smöret på smeten genom att använda en osthyvel.
  6. Grädda i ca 45-50 min tills päronen är mjuka och kakan blivit gyllene. Täck med folie om kakan blir för mörk. Servera päronkakan ljummen med vaniljglass eller vispad grädde. Den blir ännu godare om den får stå till sig lite. Frys in det som blir över och ta fram till utflykten eller till helgfrukosten.

Läs nästa

Rostbröd
Kardemummabullar - Knådfria