Bakning

Rostbröd

Rostbröd

Rostingar som det heter hemma hos oss går hem både vid frukost men även som kvällsmål och en god kopp te. Jag är lycklig som hittat ett recept där brödet känns matigare trots att det ”bara” är vetemjöl man bakar på. Det här kommer bakas fler gånger tack vara att det är så enkelt och såå gott! Receptet kommer från boken ”Bröd Bröd Bröd” av Martin Johansson. Jag rekommenderar er varmt att köpa den till er receptsamling. Just nu bakar jag mig igenom hans recept.

Deg

  • 5 g jäst (1 tsk)
  • 250 g kallt vatten (2,5 dl)
  • 350 g vetemjöl special (5 & 3/4 dl)
  • 6 g salt (1 tsk)

Pensling

  • 1 ägg
  • 1 msk vatten
  • En nypa salt
  • Sesamfrö att strö över
  1. Rör ihop alla ingredienser till en deg i en bunke. Degen behöver inte knådas, bara röra tills den precis går ihop. Täck bunken med lock plastfolie och låt degen vila cirka 30 minuter.
  2. Vik degen: Ta tag i degens ytterkant med fuktad hand, dra försiktigt i den och vik den mot mitten. Ta nytt tag tills du har gått varvet runt. Täck bunken och låt degen vila ytterligare 30 minuter.
  3. Upprepa degvikningen i förra momentet, täck bunken och låt degen vila i cirka 1 timme.
  4. Smöra en brödform 1,5 liter). Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och forma till en limpa så här: dra ut degen till en kvadrat (cirka 20 x20 cm) och rulla sedan ihop till en avlång form. Lägg degrullen i formen med skarven nedåt, täck med en bakhandduk och låt jäsa tills den har dubblerat sin storlek, cirka 1 timme.
  5. Sätt ugnen på 250° i god tid, minst 30 minuter före gräddning.
  6. Blanda ägg, vatten och salt och pensla degen. Strö över sesamfrö. Sätt in formen på ett galler strax under mitten av ugnen, sök temperaturen till 230° och grädda i cirka 30 minuter. Låt brödet svalna lite på galler innan du skär i det.

Läs nästa

Krackelerat bröd
Saftig päronkaka