Bakning

Hög tårtbotten

Hög tårtbotten

Fira nationaldagen med en härlig tårta. Baka den själv eller ta genvägen och köp färdiga bottnar och fyll med din favoritfyllning och toppa med färska jordgubbar och bär. Här kommer ett recept på en hög tårtbotten som är riktigt bra.

Recept tårtbotten

  • 4 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 1/4 dl vetemjöl
  • 1 1/4 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 °C

2. Klä en tårtform ( 20 cm) med bakplåtspapper.

3. Vispa ägg och socker länge, med elvisp. Vispa cirka 10 minuter, så att äggskummet blir pösigt. Det är det här momentet som sätter förutsättningarna för hur stor volym din tårtbotten kommer få.

4. Blanda i annan bunke, mjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsockret.

5. Sila ner mjölblandningen i äggskummet med en finmaskig sil, för att slippa stora mjöl klumpar. Vänd sedan runt mjölblandningen försiktigt, gärna med en slickepott. Om smeten vispas för länge, så sjunker tårtbotten ihop och blir platt.

6. Häll ner smeten i formen.

7. Grädda i cirka 40 minuter, i nedre delen av ugnen.

8. Känn av med sticka om den är klar.

9. Tag ut tårtbotten från ugn och vänd den upp och ner på ett fat eller en bricka, på en gång. På så sätt sjunker den inte ihop i mitten.

10. Låt svalna av helt.

Läs nästa

Upp-och-ner-vänd rabarberpaj
Snabb mangoglass