Bakning

Italiensk maräng med jordgubbar

Italiensk maräng med jordgubbar

 Bjud på en italiensk maräng och jordgubbstårta till dessert.

Maräng med choklad

 • 250 g äggvita, 2 ½ dl (6-8 st)
 • 500 g socker, 5 ¼ dl
 • 100 g mörk choklad
 • Till servering: 
 • Vaniljglass
 • Vispad grädde
 • Färska jordgubbar

Gör såhär

 1. Lägg äggvitor och socker i en skål. Gärna en rostfri som leder värme bra.
 2. Sätt skålen i ett vattenbad på låg värme. Sätt en termometer i skålen och rör eller vispa tills blandningen nått en temperatur på 65 grader. Då har alla sockerkristaller löst upp sig.
 3. Ta skålen från värmen och fortsätt vispa tills marängen är kall. Det tar en god stund så har du inte enastående armkrafter är en maskin att rekommendera. Marängen ska vara lite seg, blank och kritvit. Den formar sig fogligt precis som du vill.
 4. Sätt ugnen på 130 grader. Smält chokladen i micro eller i skål över vattenbad.
 5. Ringla chokladen i marängsmeten och vänd ner den med en slickepott. Vänd bara några få gånger. Låt chokladen bilda mörka, fina slingor i smeten.
 6. Skeda upp på plåt med bakplåtspapper. Gör flera marängberg eller ett helt alplandskap som på bilden. Grädda i 60 min. Gör du små maränger måste tiden kortas. Testa efter 40 minuter. De ska vara sega i mitten.
 7. Servera marängen med vaniljglass, vispad grädde, jordgubbar och ev minimaränger.

MINIMARÄNGER: Om du vill göra minimaränger i olika färger så ta undan lite smet, ca 3 dl. Lägg i tre mindre skålar. Blanda i några droppar hushållsfärg. Lägg sedan ut marängensmeten på plastfolie enligt bilden nedan och rulla ihop till en rulle. Lägg sedan i rullen i en spritspåse med tyll på. Dags att spritsa ut små maränger. Grädda i ugnen i 100  grader, ca 40-60 min. Håll koll. Se ska släppa från bakplåtspappret när de är klara. Låt svalna. Förvara i en lufttät burk till servering.

Läs nästa

Rabarberpizza
Yoghurtgrädde med nötter & bär