Bakning

Kalljäst focaccia

Kalljäst focaccia

Sätt degen på jäsning kvällen innan så har du ett gott bröd att servera dagen efter. Gott att servera till soppa. Lite pyssel med de olika momenten. Men det är det värt.

Du behöver till en form

Bra att ha en våg till det här receptet

  • 400 g vetemjöl
  • 300 g kallt vatten
  • 3 g jäst (storlek som tre ärtor)
  • Olivolja
  • 7 g salt

Topping

  • Olivolja
  • Körsbärstomater
  • Färsk rosmarin
  • Flingsalt

Dag ett (gärna kvällen)

Jag använder en plastlåda med lock som man kan använda till livsmedel när jag bakar bröd. Det är väldigt smidigt.

Smula ner jästen i lådan. Häll i vattnet och rör runt tills jästen lösts upp.

Rör ner hälften av mjöl och salt och blanda tills du har en jämn smet/deg. Tillsätt mer mjöl tills du får en fin deg. Den ska inte bli för torr så tillsätt lite mjöl i taget. Det kan vara så att du inte behöver använda allt mjöl eller addera till beroende på mjölet.

Låt degen vila i plastlådan med locket på i 30 min. Därefter drar du in varje hörn av degen till mitten och vänder sedan degen. Sätt på locket och låt degen vila 30 min till. Vik in kortsidorna mot mitten och vänd degen så du har en slät fin deg ovanifrån. Vila ytterligare 30 min och gör samma sak igen. När du gjort den tredje vikningen så ställer du in degen i kylen och låter degen vila över natten.

Dag två

Ta ut lådan ur kylen och vänd ner degen i en form, jag använde en rund form som har diametermåttet 30 cm. Låt degen vila där i ca 1 h, eller tills den blivit ca dubbelt så stor. Lägg över plast eller handduk. Sätt under tiden på ugnen på 230°. När degen har jäst klart ringlar du över olivolja. Trycker ner fingrarna i den underbara degen. Tryck därefter ner tomater, strö över rosmarin och sist flingsalt. Ställ in i ugnen näst längst ner ca 30 min. Njut av brödet till en god soppa!

Läs nästa

Keso á la malta
Baskisk bränd cheesecake