Bakning

Pumpafrallor

Pumpafrallor

Hur gulliga är inte de här små bröden som är formade som pumpor. Färgsätt med gurkmeja men du kan lika gärna göra pumporna på saffransdeg om du gillar det och vill flörta lite med julen så här i oktober/november.

Pumpafrallor ca 12 st beroende på storlek.

  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1-2 tsk gurkmeja
  • 13 dl vetemjöl special + lite att strö över bröden
  • Steksnöre & ev stjälk till pumporna, t.ex tomatkvist, pumpakärnor

Gör så här:
1. Blanda vatten och mjölk i en kastrull och ljumma till ca 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke, häll på degvätskan och rör ut jästen.
3. Tillsätt rapsolja, salt, socker, gurkmeja och vetemjöl och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 för hand.
4. Täck bunken och låt jäsa 40 minuter.
5. Tippa upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Knåda och dela degen i två delar. Rulla till längder och skär dem i jämna bitar. Rulla till frallor och klipp sedan av en bit steksnöre (prova dig fram hur mycket som går åt till en fralla) Placera en rund brödbit i mitten på snöret och knyt försiktigt ihop varje snöre som det bildas åtta tårtbitar. Se i filmen hur jag gör. Tänk på att bollarna jäser, så knyt inte allt för hårt. Jag gjorde en lös knut av varje snöre. Låt jäsa under bakduk i 25-30 minuter.
7. Sätt på ugnen på 250 grader (230 varmluft)
8. Baka mitt i ugnen i 6-8 minuter. Låt svalna på galler utan duk. Lossa försiktigt på snöret och klipp under och över och dra försiktigt loss dom.

Dekorera med en valfri stjälk. Njut av bröden till en god soppa.

Läs nästa

Kanelbulle på croissantdeg
Pumpa med blommor