Bakning

Knäckbräck

Knäckbräck

För många är knäck ett obligatoriskt inslag under advent och jul. Jag har inte kokat knäck på flera år eftersom det är så kladdigt och väldigt varmt. Stor risk att bränna både sig och barnhänder som gärna vill doppa fingrarna i grytan. Men nu kanske jag trots allt kommer servera knäck för jag har precis upptäckt KNÄCKBRÄCK. Det kanske har funnits i flera år men för mig är det första gången jag testar att göra knäck på det här viset.

Knäckbräck är perfekt för dig som vill ha minimalt med kladd men ändå njuta av knäck. Då är det här receptet för dig. Jag måste bara säga att de blev VÄLDIGT goda! 

Smaksätt med dina favoriter. Nötter, kokos, flingsalt, lakrits, polkagris, kokos m.m.

KNÄCKBRÄCK

  • 2 dl grädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 1 dl socker
  • 1 dl mörkt muscovadosocker eller vanligt socker
  • Smaksätt med någon av dina favoriter. Nötter, kokos, flingsalt, lakrits, polkagris, kokos m.m.
  • Blanda grädde, sirap och sockret i en tjockbottnad gryta. Koka utan lock, rör om då och då.
  • Knäcken är klar när termometern visar 130° eller när smeten håller kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård.
  • Koktid ca 25 min i en vid gryta eller ca 35 min i en gryta med mindre botten. Dela nötterna i stora bitar. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper. Låt stelna i frysen och dela i bitar med en vass kniv. Förvara i kyl.

Läs nästa

Frozen cheesecake
Chokladmousse på kikärtsspad