Bakning

Midsommartårta med italiensk maräng

Midsommartårta med italiensk maräng

Jordgubbar och tårta är en given ingrediens på midsommarafton. Den här året tänkte jag toppa tårtan med italiensk maräng som får brännas av innan servering. Jag har gjort det ganska enkelt för mig genom att använda färdiga bottnar och sedan fyller jag tårtan med riktiga sommarsmaker. Lycka till och glad midsommar!

MIDSOMMARTÅRTA MED ITALIENSK MARÄNG

Du behöver:

  • Ett paket färdiga tårtbottnar eller så bakar du själv
  • 3-4 dl grädde
  • 100 g vit choklad
  • 2 liter jordgubbar
  • ca 1 dl lemon curd

Italiensk maräng

  • 125 g äggvita (4)
  • 50 g vatten (0,5 dl)
  • 210 g strösocker (2,25 dl)

GÖR SÅ HÄR:

  1. Börja med att vispa grädden fast. Fyll en kastrull med vatten och värm upp vattnet. Ställ en bunke i vattnet. Bryt chokladen och lägg den i bunken. Smält försiktigt. Låt den sedan svalna innan du vispar ner den i grädden.
  2. Placera det understa lagret av tårtan på ett fat. Bred på ett tunt lager av lemon curd. Fördela sedan hälften av grädden ovanpå. Toppa med hela eller halva jordgubbar. Lägg sedan dit nästa botten och tryck försiktigt ner den. Gör sedan om proceduren med nästa botten och samma fyllning.
  3. Lägg dit locket och jämna till kanterna med grädden. Ställ den i kylen eller frysen en stund så den sätter sig. Hit kan du förbereda till dagen innan den ska serveras. Ska den ätas direkt sätter du igång med marängen.
  4. Italiensk maräng
    Vispa äggvitan till ett hårt skum.
  5. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i äggvitan och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa så tills marängen är ljummen.
  6. Fördela marängen jämnt över hela tårtan. Bränn av den med en gasbrännare och dekorera med färska bär.

Läs nästa

Jordnötsdipp
Snacks med Herr Mollbergsröra