Bakning

Semlor med rostad mandelmassa

Semlor med rostad mandelmassa

Jag kunde inte hålla mig utan bakade minisemlor och fyllde dom med galet god mandelmassa som vara rostad. Så gott!

Såhär gör du egen mandelmassa

Ingredienser:

  • 4 dl sötmandel
  • 3 dl florsocker
  • 2 äggvitor
  • 4 tsk mortlad kardemumma
  • vispgrädde att späda med

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft (220 grader vanlig ugn) och rosta mandlarna på en plåt i ca 10 minuters tills de fått lite färg. Skaka om plåten emellanåt. Låt mandlarna svalna. (Du väljer själv om du vill skala mandlarna eller ej, jag orkar oftast inte det).

3. Lägg mandel och florsocker i en matberedare och mixa till ett grovt mjöl.

4. Blanda med äggvitan till en smet. 

5. Mortla hela kardemummakärnor och blanda i massan.

6. Späd med ovispad grädde tills du får en trögflytande massa.

7. Förvara i en tät burk i kylen. Den håller i minst en vecka, längre om du inte blandar i grädden förrän du behöver använda den. Då håller den hela semmelsäsongen.

Semmelbullar (gör normalstora eller mini)

Du behöver:

75 g smör

3 dl mjölk

0,75 dl socker

1 krm salt

2 tsk stött kardemumma, kan vara lite mer enligt min smak

25 g jäst för söta degar

1 ägg

9 dl vetemjöl, ca

1,5 tsk bakpulver

1 ägg att pensla med om du vill, annars låter du. dom vara matta

Gör så här

Bullarna

Smält smöret.

Häll i mjölk och låt degspadet bli fingervarmt.

Tillsätt socker, salt och kardemumma.

Blanda i jästen och rör tills den helt har löst sig.

Tillsätt ägget och det mesta av mjölet uppblandat med bakpulver. Bakpulvret gör bullarna extra luftiga.

Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk i 40 minuter.

Ta upp degen och dela den i 30 bitar.

Rulla bullarna runda. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

Pensla med ägget och grädda i 225 grader varm ugn i ca 8 minuter. Låt svalna under duk.

Läs nästa

Tacosemla
Hemgjorda geléhallon