Det här receptet är trevligt att göra oavsett om man är ett litet eller stort sällskap. ”Gömman” fungerar utmärkt att servera kall som ljummen. Jag gjorde mina i vanliga muffinsformar, det funkade bra men de var svåra att få ur. I receptet tipsar de om att grädda dom i en smörad muffinsplåt vilket jag tror är bra. Lycka till!
12 puffar
Tid: 45 minuter
Ingredienser:
2 msk vetemjöl
2 1/2 dl mjölk
4 äggulor
2 tsk majsstärkelse
150 g Västerbottensost (riven)
5 äggvitor
3 msk smör
salt
svartpeppar
socker
1/2 liter kantareller
1 dl crème fraiche
2 burkar sikrom, 80 g styck
1 tsk rivet citronskal
Gör såhär:
Sätt ugnen på 225°. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och låt koka upp under vispning. Låt svalna lite. Vispa ner äggulor, salt, peppar, majsstärkelse och ost. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten.
Smöra en muffinsplåt och häll i smeten upp till cirka 2/3 delar av formarna. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 15–20 minuter. Stek under tiden kantarellerna i en torr panna tills de släppt sin vätska. Tillsätt smör, salt, peppar och en nypa socker och fortsätt steka tills de blivit gyllene och fått lätt karamelliserad yta. Ställ åt sidan. Toppa västerbottenpuffarna med kantarellerna, crème fraiche och sikrom. Riv över citronskal och dekorera med en dillkvist.