Bakning

Victoria Sponge Cake

Victoria Sponge Cake

Engelsmännens vanligaste kaka. Det sägs att det var Drottning Victorias (Storbritaniens regent 1837-1901) favoritkaka, hon ville alltid ha en bit till sitt ”Afternoon Tea”. En saftig sockerkaka som är delad och fylld med ett lager sylt. I det här receptet har jag valt björnbär med tanke på säsongen. Jag hittade röda vinbär i frysen som jag toppade kakan med.

Du behöver:

  • 225g mjukt smör
  • 2,5 dl socker
  • 4 ägg
  • 3,5 dl mjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa äkta vanilj

Fyllning

  • 4 dl vispgrädde
  • 2 msk philadelphiaost
  • 2 msk florsocker
  • 1-2 dl björnbärsmarmelad, gör egen eller köp färdig

Valfria röda bär om önskas

Florsocker att dekorera med

Bakplåtspapper och två mindre (ca 15-20 cm i diameter) runda ugnssäkra formar.

Gör så här:

Sätt på ugnen till 175°C. Tryck ner bakplåtspapper i de två formarna. Det behöver inte bli jämnt. Det knöggliga gör kakorna rustikt vackra.

Vispa smör och socker fluffigt. Knäck ner ett ägg i taget och vispa till en riktigt fluffig smet. Blanda mjöl, bakpulver, äkta vanilj och salt i en separat skål. Häll ner i smeten och vänd snabbt runt. Det ska vara en hård smet, men om den är för hård kan man droppa ner några droppar mjölk.

Klicka ner smeten i formarna, lika mycket i varje, och släta ut lite på toppen. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter eller precis till sockerkakorna blivit genomgräddade och ljust gyllene. testa med en sticka så att det inte fastnar smet när du drar ut.

Låt svalna på galler med den platta sidan nedåt.

Bre ut hälften av sylten på den första botten. Vispa grädde, philadelphiaost och florsocker fluffigt och hårt. Klicka sen över grädden. Skopa över den sista sylten och låt det rinna ner över sidorna. Strö över valfria röda bär. Placera den andra botten ovanpå med den rundade sidan uppåt. Pudra över florsocker och servera genast! Receptet är inspirerat av Elsa Billgren.

Läs nästa

Pärontarte med mandelmassa
Kladdkaka