Cobbler – fruktkaka

sep 1, 2020 | Bakning, Sött

Cobbler är en amerikansk fruktpaj där smeten påminner om ett mellanting mellan smulpaj och sockerkaka. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass. 

Du behöver:

  • 100 g smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1/2 dl rårörsocker eller strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk vaniljpulver
  • 1 krm salt
  • 3/4 dl kaffegrädde
  • 1 dl kokos, riven

Fyllning

  • 3 nektariner eller persikor
  • 1,5 dl blandade bär, hallon, björnbär, vinbär (frysta bär går bra)
  • 2 msk rårörsocker
  1. Sätt ugnen på 200°. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Skär smöret i småbitar och nyp ihop med citronskal, mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker och salt. Tillsätt grädden, lite i taget. Rör ner kokosen.
  2. Fyllning: Kärna ur och skär persikorna i klyftor. Blanda frukt och bär med socker. Varva frukt, bär och smet i en liten ugnssäker form, ca 15 x 20 cm. Strö över mandelspån.
  3. Grädda mitt i ugnen ca 30 min, tills ytan är gyllene. Servera cobblern ljummen med lättvispad grädde eller vaniljglass.

cobbler_1

cobbler_2