GURKMEJA – SUPERFOOD!

mar 15, 2017 | Dryck

text
Det finns många anledningar till att krydda med gurkmeja. Det är nämligen en av de nyttigaste kryddorna som finns och modern forskning visar att gurkmeja kan vara ett av naturens mest kraftfulla ämnen med läkande effekt.

Haka på trenden från L.A och koka din egen ”Gold Milk”.

Huvudingrediensen i gold milk är gurkmeja, därav färgen. Gurkmeja gör gott för huden, för inre organ och hjälper matsmältningen. Gurkmejan är släkt med ingefäran och sägs hämma inflammationer och dessutom är den en riktig boost till immunförsvaret. Drycken sägs smörja och mjuka upp våra leder och är bra att dricka på kvällen då den hjälper oss att slappna av och sova gott. Perfekt efter ett träningspass eller bara efter en hektisk dag. Byt ut kvällsteet till goldmilk!

För att göra en ”Gold Milk” behöver du börja med att göra en pasta på gurkmeja!

Gurkmejapasta på färsk eller torkad gurkmeja.

Blanda 1,5 dl vatten med ½ dl färsk skalad och hackad gurkmeja eller malen gurkmeja och 1 msk torkad ingefära i en kastrull.

Koka upp blandningen och låt den sedan sjuda på svag värme i ca 5-8 minuter

Rör om då och då eftersom blandningen bildar en tjock pasta efter en stund.

Denna pasta kan du använda i drycker, smoothies, matlagning m.m och håller ca 2 veckor i kylskåp.

Gold milk

Värm 2 dl valfri mjölk i en kastrull. Medan mjölken värms tar ni fram en kopp

och tillsätter följande:

1 tsk kokosolja

½ krm vaniljpulver

½ krm kanel eller kardemumma

½ tsk honung eller agavesirap

1 tsk gurkmeja-pasta (enligt receptet ovan)

½ krm malda pepparkorn (peppar gör att kroppen tar upp gurkmejan bättre än utan)

Häll sedan i den varma mjölken, rör om & njut!

 

* 1 tsk torkad gurkmeja = ca 2½cm färsk gurkmeja = 1 msk riven färsk gurkmeja

* Gurkemejapastan är dessutom perfekt att använda i matlagning då den sätter smak och färg till grytor, wok, soppor eller smoothien.

* Färsk gurkmeja är även gott att riva över salladen, omeletten eller på fredagstacosen. Testa dig fram!

* Jucietips: Mixa ihop 2½ cm gurkmeja, saften från 2 apelsiner, 1 päron och några blad grönkål. 

* Det man bör tänka på är att gurkmejan färgar av sig väldigt lätt.

Receptet i filmen

Mixa ihop

2,5 dl morotsjuice som som antingen fixat själv med en råsaftcentrifug eller köpt i affären, 1/2 äpple i mindre tärningar, 2 cm stor ingefära, 1 cm stor bit gurkmeja, 1/2 pressad citron. Toppa med nymalen svartpeppar. Mixa och servera direkt!

IMG_1129

IMG_1138