Kaka på gamla bananer!

sep 17, 2021 | Bakning, Sött

Var är alla bananer? Pappa har kastat dom i komposten…Bara för att bananerna är bruna eller till och med åt det svarta hållet och ser oätliga ut behöver dom inte vara dåliga. Tvärtom, de kan användas till mycket. Skala, dela i bitar och frys in till smoothies, glass eller använd direkt till en banankaka som du hittar recept på här.

Banankaka

  • 240 g vetemjöl [4 dl]
  • 5 g bikarbonat [1 tsk]
  • 3 g salt [1 tsk]
  • 550 g banan, mosade, [ca 4]
  • 120 g smör, rumstempererat
  • 110 g farinsocker [1,5 dl]
  • 110 g ägg [2 st]
  1. Sätt ugnen på 170 grader. 
  2. Smörj en avlång sockerkaksform, 1,5 liter, med smör. Mjöla formens kanter lätt och täck botten med bakplåtspapper.
  3. Sikta ned vetemjöl, bikarbonat och salt i en bunke. Mosa bananerna.
  4. Vispa smör och farinsocker fluffigt i en annan bunke. Vispa ned 1 ägg i taget. Tillsätt de mosade bananerna och de torra ingredienserna.
  5. Rör ihop till en slät smet. 
  6. Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 40-45 minuter. Prova med sticka att kakan är genomgräddad. Låt kakan svalna i formen i 10 minuter. Vänd sedan ur kakan och låt den svalna på galler. Servera som den är eller med lite turkisk yoghurt toppad med lite mortlad kardemumma.