Ätbara pepparkakskottar

nov 22, 2023 | Bakning, Högtider, Jul, Sött

Ätbara kottar som är fina att servera till fikastunderna i december. I receptet är dom baserade på mjuk pepparkaka men du kan även göra de på kladdkaka eller mixa hårda pepparkakor som du använder som bas. Testa dig fram. Ett tips är att inte göra dom för stora för då blir de svåra att äta.

Ingredienser för ett gäng kottar

  • 250 g mjuk pepparkaka eller kladdkaka
  • 75 g färskost
  • Chokladflingor (hittar du bland övriga flingor)
  • Om du gillar kaffe, testa att smaksätta med lite mortlat snabbkaffepulver

Gör så här:

Vispa ihop alla ingredienser med en elvisp till en jämn smet.

Rulla bollar i storlek som en pingisboll. Forma bollen till ett päron.

Tryck dit flingorna antingen uppifrån eller nerifrån. Arbeta radvis och försök lägga flingorna omlott så du täcker kakan. Det är lite pilligt innan du får in tekniken. Vid servering är det fint att pudra över florsocker. Jag förvarade mina i kylen två timmar innan servering och flingorna var fortfarande krispiga. Nu har några stycken stått över natten och det funkar men flingorna har inte samma krisp. Så mitt tips är att låta de förvaras max några timmar i kyl så de inte tappar sitt krisp. Lycka till!

pepparkakskottar_östenssons
pepparkakskottar_östenssons