Boeuf Bourguignon

sep 30, 2022 | Gott och blandat, Kött, Nöt

Grytornas gryta. En riktig klassiker som smakar extra gott på hösten när det börjar bli kyligare ute. Bjud hemma vännerna och bjud på en härlig höstmiddag.

Ingredienser

  • 1,5 kg högrev
  • 30 g smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 200-300 g rökt sidfläsk
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk tomatpuré
  • 7 dl rödvin
  • 5 dl vatten
  • 3 timjankvistar
  • 3 lagerblad
  • 18-20 små steklökar
  • 400 g små champinjoner
  • smör till stekning
  • salt, och svartpeppar ur kvarn

Gör såhär:

  • Skär köttet i grova bitar om cirka 5 × 5 cm. Bryn köttbitarna i smör i en stor emaljerad kastrull, strö över mjölet och låt köttet få en fin yta.
  • Koka ur grytan med ungefär 2 dl vatten och lite av rödvinet så du får med alla goda mustiga steksmaker.
  • Skala morötter, lök och vitlök. Dela löken i åtta klyftor och krossa vitlöken med handen. Skär moroten och sidfläsket i grova bitar.
  • Bryn sidfläsket, morötterna, löken och vitlöken med tomatpurén.
  • Lägg över allt i grytan och häll på resterande rödvin och vattnet. Låt koka upp och lägg i timjankvistar och lagerblad. Sjud sedan sakta i 2–2 ½ timme tills köttet är mjukt och mört och såsen kokat ihop sig lite grann.
  • Under tiden, skala och bryn smålökarna med champinjonerna i smör. Slå på lite av spadet från grytan och låt det sjuda tills löken blir mjuk.
  • Blanda till sist ner lök och svamp i grytan vid servering och smaka av med salt och peppar.
  • Servera gärna med potatismos eller ris och en god sallad!
  • Receptet kommer från Tina.
Boeuf Bourguignon