Karré med cidersås

feb 23, 2024 | Fläsk, Kött

KARRÉ MED CIDERSÅS!

Jag hoppas och tror de är ärliga och säger vad de tänker och tycker. När jag står och lagar mat mår jag så bra. Det är meditation för mig. Det jag gillar bäst är att testa nya maträtter och framför allt lära mig nya knep för att bli bättre. Fläskkött äter vi sällan men det här receptet blev jag nyfiken på, och gott blev det. Alla nöjda runt bordet.

Fläskkotlett med cidersås!

Ingredienser, 4 pers
ca 600 g fläskkarré, 4 st
1 kvist rosmarin
1 king solo­vitlök
salt och peppar
neutral olja och smör att
steka i
3 dl äppelcider
1 msk hönsfond
2 dl creme fraiche
450 g jordärtskockor
1 citron
450 g mjölig potatis
1,5 dl varm mjölk
30 g smör
äpplen, tärnade

Gör så här
Skala jordärtskockor och skär i tärningar. Lägg i en
skål med iskallt vatten och pressad citron i. Skala
potatis och dela i halvor. Skölj av skockorna och
koka i saltat vatten tillsammans med potatis i 20
minuter.
Häll av vattnet och låt ånga av. Ställ kastrullen på låg
värme på spisen, tillsätt mjölken så den blir varm
och vispa med elvisp till puré. Tillsätt smör och
smaka av med salt och peppar.
Salta och peppra generöst runtom fläskkotletterna
och stek på hög värme i en stekpanna med olja och
smör tillsammans med en klyftad king solo­vitlök
och en rosmarinkvist. Ge kotletterna ut och lyft
sedan ut ur stekpannan.
Häll cidern i pannan och låt få ett snabbt uppkok.
Tillsätt hönsfonden samt saften från en halv citron
och låt cidern koka upp och reducera till 1/3. Detta
tar ca 10 minuter.
Vispa ner creme fraichen och smaka av såsen med
salt och peppar. Lägg tillbaka köttet i såsen och låt
bubbla i ca 5 minuter tills köttet är klart.
Servera genast med moset och tärningar av äpple på
toppen.

IMG_5109