Bookmaker toast

aug 5, 2016 | Gott och blandat, Nöt, Snacks

En dag på andra sidan ön avnjöts igår med goda vänner. Det blev fikapaus, grillning av hamburgare på stranden, bad i havet med massor av sjögräs. Kvällen avslutades på hamnkrogen i Herrvik där jag beställde in en bookmaker toast. Så gott! Den serverades med äggula och pepparrot och det oväntade valet av majo, smaksatt med tryffel. Det gifte sig fint. Kvällen avslutades med karaoke i bilen på vägen hem. Barnen och jag sjöng ikapp. En superhärlig dag med andra ord.

Här kommer ett recept på bookmaker toast från koket. Håll till godo! Ps. Längst ner hittar du recept på tryffelmajo.

Du behöver

4 biffar av bra kvalitet (ca 150-200g/st)

2 dl majonnäs

2 msk grov skånsk senap

2 tsk dijonsenap

10 cm färsk pepparrot

4 äggulor

1 kruka huvudsallad

4 skivor gott bröd, typ surdegsbröd

smör och olja till stekning

Gör så här

Rumstemperera köttet innan det ska stekas, salta och peppra på båda sidor.

Blanda majonnäs tillsammans med båda senapssorterna och ställ åt sidan.

Stek köttet i olja på hög värme så det får yta, låt köttet ligga i stekpanna och vänd inte för mycket. När köttet fått lätt färg, tillsätt smör till pannan för den goda smakens skull. Stek några minuter på varje sida och låt sedan köttet vila på en skärbräda innan det skärs upp.

Tvätta sallad och bryt fina blad till mackan. Skala och riv pepparrot.

Stek brödskivorna i smör, låt smöret bli gyllenbrunt innan brödet går i. Stek på båda sidor och lägg upp på tallriken.

Stryk på senapscrèmen på varje macka, fortsätt med sallad och fina bitar skuret kött. Bygg sedan ett ”fågelbo” av pepparrot på varje macka och placera en äggula i.

Servera mackan genast med lite extra senapscrème till och njut!

Tryffelmajo

Ingredienser

4 portioner

2 äggulor

1 tsk dijonsenap

1 tsk Vitvinsvinäger

2-3 dl Rapsolja

Några droppar Vit Tryffelolja

Så här gör du

Blanda äggulor med senap och vinäger i bunke och vispa fluffigt.

Häll i rapsoljan lite i taget, i en tunn, tunn stråle under konstant vispning, tills majonnäsen blivit tjock.

Smaka av med salt och peppar.