Dumleklubbor

dec 17, 2022 | Gott och blandat, Högtider, Jul

Kul godis att göra till jul och en fin present att ge bort istället för en blomma.

Ingredienser:

1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
30 g smör

Topping:
150g ljus choklad
1 tsk kokosolja
Pinnar

Gör så här:
Lägg socker, grädde, sirap och smör i en gryta, använd en lite större variant. Koka upp och låt sedan sjuda på medelvärme tills det når en temperatur på 140 grader. Rör om någon gång ibland men inte för ofta, rör om och kolla så det inte kokar för hårt och börjar bli bränt i botten. 

Ställ åt sidan en stund och låt svalna och tjockna en liten stund. Häller du ut på direkten flyter det ut men får det tjockna lite blir det enklare.

Ta fram ett bakplåtspapper och häll ut lagom stora avlånga kolakluttar på pappret, ca 1- 1 1/2 msk per klubba. Jag Använd valfri träpinne, till exempel glasspinnar. 

Ställ sedan kallt, jag tog ut mina på altanen, där stelnade de till fort då det var kallt. Låt de stå kallt tills det är dags att doppa i choklad.

Smält chokladen över ett vattenbad och tillsätt kokosolja för att få chokladen lite smidigare att jobba med. Låt svalna något. Doppa varje kolaklubba i chokladen och låt de droppa av lite, lägg upp på en bricka med bakplåtspapper och ställ kallt.

Sen är det bara att njuta, klubborna kan förvaras i kylen men ta fram de en stund innan så de mjuknar tills de ska ätas. SÅÅÅÅÅÅÅ galet gott!

dumleklubbor