En middagsfavorit från mina barn!

mar 30, 2014 | Pasta

Jag har varit inne i en period då jag inte hittat så mycket matinspiration som jag vill och önskar. Jag har inte fått dom kickarna jag brukar få när jag står i köket. Men igår så tror jag att det vände. Solen lyste på mig och jag kände en helt annan lust och sug på att laga mat. Till middag bestämde jag mig för att göra en av mina barns favoriter, cannelloni med spenat- och ricottafyllning. Ni som hade Östenssons matkasse har säkert lagat det här receptet. Men jag vill gärna dela med mig av den här rätten på bloggen också. Jag överdriver inte när jag säger att alla fyra åt med god aptit och sa flera gånger att det här var gott mamma. Kul med sån respons! Då vill jag laga ännu mera mat. Mina barn är vana vid att det sällan serveras samma rätt för ofta men nu har det varit en period då fantasin inte direkt flödat. Middagsutbudet har varit lite enformigt med mycket säkra kort såsom lax, kyckling, nötfärs. Barnen var väl överlyckliga när något annat än ugnsbakad lax serverades 🙂 Jag hoppas och önskar att du har härliga stunder i köket, om inte så rekommenderar jag dig att besöka Östenssons butiker för att bara strosa runt och få inspiration. Ha en härlig söndag!

Cannelloni med spenat-och ricottafyllning

Tid: 40 min

Ingredienser:

Tomatsås:

2 Vitlöksklyftor

1 Msk Olivolja

2 Burkar krossade tomater

1 Tsk Honung

2 Tsk torkad Timjan

2 Tsk torkad Oregano

Salt

Peppar

Fyllning:

250 g Färsk spenat

250 g Ricotta

Skalet av en citron

1 msk Olivolja

Salt

Peppar

50 g Hackade valnötter

1 ½ dl Riven parmesanost

1 pressad Vitlök

300 g Färska lasagneplattor (dela i 12 lika stora bitar)

Sallad:

1 bit Vitkål

75 g Sockerärtor

Ca 125 g champinjoner

Balsamvinäger

Olivolja

Salt

Peppar

Gör så här:

A.      Sätt ugnen på 200 grader.

B.      Tomatsåsen: Skala och finhacka vitlöken. Stek den ca 1 min i olivolja i en kastrull utan att den får färg. Häll i burktomaterna och smaksätt med salt, peppar, honung, timjan, oregano. Om du har tomatpuré hemma kan du även ha i 1 msk om du tycker det behövs. Koka upp det hela och låt såsen koka sakta utan lock i ca 15 minuter, rör om då och då. Smaka av med salt och peppar. Under tiden gör du resten.

C.      Fyllning: Skölj spenatbladen. Förväll bladen, koka under lock i ca 1 minut, spola sedan igenom med kallt vatten och krama ur bladen med handen. Lägg de i en matberedare eller en skål om du har stavmixer. Lägg också i ricottaosten, citronskal, olivolja, salt, peppar, valnötter och ungefär hälften av parmesanosten. Mixa. Tillsätt sedan en pressad vitlöksklyfta och mixa hastigt igen.

D.      Lägg på 3-4 msk fyllning i en rad på varje platta (om plattorna är för långa, skär dom i lagom stora bitar) och rulla ihop på längden.

E.       Häll i hälften av tomatsåsen i en smord form. Lägg i pastarullarna med skarven nedåt i formen. Häll på resten av tomatsåsen. Toppa med resten av parmesanosten och några små smörklickar. Sätt mitt i ugnen i ca 25 min. Gör salladen under tiden.

F.       Sallad: Strimla en bit vitkål och sockerärtorna. Skiva champinjonerna. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Blanda runt. Smaka av med salt och peppar.

G.     Servera cannellonin med salladen.

canelloni

 

Foto Lina Lindblad