Har du koll på påsken?

apr 17, 2014 | Påsk

pysselkort

Har du koll på påsken? Här är en uppdatering av påskdagarna:

Dymmelonsdagen Den här dagen bytte man ut kyrkklockornas kläppar mot träkläppar (dymmel=träkläpp) eller virade tyg kring dem för att de skulle låta mindre. Nu började påskfriden!
Skärtorsdagen Jesus åt påskmåltid med sina lärjungar och blev förrådd av Judas. När han dömdes att korsfästas släpptes alla onda makter fria, därför trodde man att häxorna for till Blåkulla och Djävulen just i dag. I östra Sverige går många barn påskkäring i dag.
Långfredagen Jesus dödsdag, och länge en dag av stillhet, och tystnad. Fram till 1969 var det förbjudet för offentliga nöjesetablissemang att ha öppet.
Påskafton Påminner om Jesu lidande, död och återuppståndelse. Påsken brukade innebära slutet på fastan, och även i dag bullar vi upp med ägg, lamm och massor av godis. Först nu går barnen i västra Sverige påskkäring.
Påskdagen Jesus återuppstod från de döda. En glädjedag och den största högtiden i kyrkoåret. /www.icakuriren.se

påskris

Påskriset är ett ganska nytt påfund, seden att dekorera björkris har förekommit sedan 1800-talets slut och kopplas till Jesu intåg i Jerusalem, och de palmblad som ströddes framför honom på marken.