Kokt isbergssallad!

mar 26, 2014 | Vego

Ja, det går att koka isbergssallad och det är riktigt gott, smaken påminner lite om sparris. Jag åt den här rätten för några somrar sedan. Den är god som förrätt eller som ett tillbehör till fisken eller det grillade köttet. Jag har perioder då jag äter mer grönt än vad jag äter kött. När blåsippor och krokus blommar för fullt och dagarna blir ljusare så väljer jag automatiskt mer grönt när jag handlar. Prova gärna den här lite annorlunda rätten. Lycka till! PS. kolla in bra erbjudande på isbergssallad den här veckan, 5 kr/huvud! 

Recept på kokt isbergssallad (recept från Anna Bergenströms bok ”Kärlek, oliver och timjan)

Skär 1 huvud isbergssallad i stora klyftor. Koka upp 1 liter vatten med 2 tsk sakt och 2 tsk smör. Sänk ner salladsklyftorna när vattnet kokar. Koka under lock i ca 3 minuter, inte mer. Ta upp med hålslev.

Servera direkt med citronklyftor och gärna hyvlad parmesan eller med en god sås som heter ”Sommarsås från Fårö”.

”Sommarsås från Fårö” 4-6 pers

Du behöver: 3 dl gräddfil, rivet skal av 1 citron, saft från 1/2 citron, 2 msk svensk söt senap, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 dl fint hackad dill, 3-4 msk finskuren gräslök, salt och peppar.

Blanda allt i en skål. Låt det hela stå och mogna i rumsvärme i ungefär 1 timme. Om du gör den här såsen i förväg är det bättre att ställa in den i kylskåpet. Ta i så fall fram den i rumsvärme ungefär en halvtimme innan den ska serveras. Lycka till!

isberssallad Bild från www.wikipedia.se