Rödbetspaj med fetaost! 

nov 8, 2022 | Gott och blandat, Varmt, Vego

En av mina favoritrotfrukter är rödbetan och den hittar du i butikerna nu. Det finns så mycket du kan göra med den. Du kan äta den rå som kokt eller ugnsbakad. Använd den i en råsaftcentrifugen så har du nyttig juice. För några dagar sedan blev familjen bjuden på knytkalas till 80-åriga grannen. Då lagade jag till den här pajen. Den blev uppskattad på kalaset och det var inte många smulor kvar när det var dags att gå hem genom häcken hem till oss. Smaklig spis!

Rödbetspaj

4 st färska rödbetor, normalstora

200 gram fetaost

2 dl gräddfil eller naturell yoghurt

1 st ägg

0,5 msk flytande honung

0,5 tsk torkad timjan

0,5 tsk svartpeppar, grovmalen

1 dl riven ost, att strö över

solroskärnor, att strö över

Pajdeg

3,5 dl vetemjöl

150 gram rumstempererat smör

1 msk potatismjöl

1 msk vatten

Till servering
ärtskott

ruccolasallad

1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka rödbetorna i 20–30 minuter eller tills de har blivit mjuka. Låt dem svalna och gnid sedan av skalen. Skiva rödbetorna tunt.

2. Blanda alla ingredienser till pajdegen i en bunke och arbeta snabbt ihop till en deg med händerna eller med en elvisp. Lägg degen på en mjölad arbetsyta och kavla ut den till en rektangel eller rundel. Fodra hela insidan av en pajform, cirka 23 cm i diameter eller cirka 40 × 15 cm, med degen. Skär av överhängande deg, nagga bottnen med en gaffel och låt formen stå i kylen i 20 minuter.
3. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
4. Smula sönder fetaosten och blanda samman med gräddfil, ägg, honung och kryddor. Fördela rödbetsskivorna över pajbottnen, täck med fetaostblandningen och toppa med den rivna osten.
5. Grädda i cirka 30 minuter eller tills pajen fått fin färg. Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna och strö dem över den färdiga pajen. Servera tillsammans med ärtskott och rucolasallad.

Recept ur boken ”Mitt gröna skafferi” – Bonnier Fakta