Sparrisfrossa!

jun 7, 2017 | Vego

IMG_8840

Primörernas tid är här och snart förbi så det gäller att njuta när sparrisen är som bäst. Tyvärr strök många sparrisar med när frostnätterna härjade som värst. Jag gillar sparris precis som den är, alltså rå. Men den är också väldigt god kokt toppad med en god olivolja och lite flingsalt eller en hollandaise.

Varför luktar kisset illa när du ätit sparris?

Du behöver inte äta mer än en sparris och det behöver inte gå mer än några minuter efteråt. Ändå känns det klart och tydligt – ”sparris-kisset” med sin karaktäristiska lukt. Anledningen är att sparris innehåller flera svavelhaltiga substanser liknande de som finns i lök, ruttna ägg och … hos skunkar! skriver vardagspuls. 

Tillaga sparris

 • Koka sparris

  Koktid för grön sparris är kort, ca 4 minuter. Grön sparris och vit sparris är läcker att njuta till hollandaisesås eller med parmesan- eller västerbottensost.


  Så här förvarar och tillagar du sparris:

  Okokt sparris ska förvaras mörkt och svalt, inlindad i fuktigt hushållspapper men aldrig i plast.

  1 timme före tillagning:

  Skär av ­några centimeter nertill och ställ sparrisarna i kallt vatten. Då drar sparrisen till sig vatten och piggnar till.

  Vit sparris:

  Vit sparris skalas från knoppen och ner med potatisskalare. Vit sparris kokas något längre än grön sparris, men inte bortemot 20 minuter som det står i vissa gamla kokböcker. Lägg i de tjockaste stänglarna först i kokande, lätt saltat vatten. Kontrollera med en potatissticka eller kniv: sparrisen skall vara fast och ha visst tuggmotstånd. Knackish som de säger i Tyskland!

  Grön sparris:
  Grön sparris behöver inte skalas och koktiden är kort. 3–4 minuter.

sparris

Grön sparris med hollandaise och ramslökspesto.