VAD ÄR BJÄST/NÄRINGSJÄST?

mar 28, 2019 | Gott och blandat, Vego

Bild 2019-03-28 kl. 14.31

Nu kan du köpa näringsjäst i nästan alla våra butiker. Du hittar produkten vid hälsokosten, om inte fråga någon av personalen. 

Jag har fått förmånen att testa den här produkten jag hört mycket om, Bjästflingor. Här kommer information om bjäst som jag hittad depå bodystore.se

 • Bjästflingor som kan strös över gröt eller blandas i müsli
 • B-vitamintillskott

Vi får i oss B-vitaminer genom en vitaminrik kost och i bra kosttillskott. Vitaminerna är vattenlösliga och spelar bland annat en roll i vår ämnesomsättning. Trötthet, aptitlöshet och retlighet är vanliga symtom vid B-vitaminbrist. Bjäst ger dig ett naturligt innehåll av B-vitaminer! Det har idag kommit fram att jäst är en ypperlig källa till B-vitamin. Näringsjästen har det högsta innehållet av B-vitamin och därför framställ Bjäst ur näringsjästen Saccharomyces Cerevisiae. Man har valt denna sort då den har en fin sammansättning av proteiner och ett högre innehåll av B-vitamin än vanlig öljäst. Jästcellerna är helt avdödade och har förlorat sin jäsningsförmåga. Bjäst kan därför inte användas som jäsningsmedel. Bjäst flingor strös lätt över gröten eller blandas i muslin. Ät Bjäst till frukost och skapa en ny och god vana! Notera dock att om flingorna upphettas finns det risk att en del av de värdefulla vitaminerna förstörs.

Detta är ett kosttillskott och bör ej användas som ett alternativ till en varierad kost. Den rekommenderade dagliga dosen bör ej överskridas. Förvaras oåtkomlig för små barn. Tänk på vikten av en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil.Produkten är avsedd för friska personer över 18 år. Om Du är gravid, ammande, lider av sjukdom eller behandlas med läkemedel bör Du alltid kontakta läkare innan Du använder produkten.

Här kommer ett recept som jag blev väldigt nyfiken på. Receptet kommer från jävligtgott. Ps. kolla gärna in filmen på den sidan. Väldigt kul ?

VEGANSK OSTSÅS – CHEDDAR/NACHO STYLE

 • 100 g naturella cashewnötter
 • ca 1 dl vatten
 • 1 gul paprika
 • 1 tsk gurkmeja
 • 1 tsk vitlökspulver
 • 1 tsk rökt paprikapulver
 • 1 tsk lökpulver
 • 2 msk rapsolja
 • 2-3 msk näringsjäst (också kallat bjäst, finns på hälsokostbutiker och har en ostig smak och högt näringsinnehåll)
 • Salt och peppar

GÖR SÅ HÄR

 1. 3 timmar innan, lägg cashewnötterna i blöt i en skål så de mjuknar.
 2. ELLER koka cashewnötterna i 30 minuter i precis så mycket vatten så det täcker nötterna
 3. Grilla den gula paprikan i övre delen av ugnen nära värmeaggregaten så den blir rejält bränd. Lägg i en tät plastpåse i ca 10 min så skalet lossnar. Plocka bort det lösa skalet med fingrarna.
 4. När du ska laga rätten, häll av blöttläggningsvattnet från nötterna och lägg nötterna tillsammans med  paprikan och de övriga ingredienser i en mixerskål eller blender. Mixa länge och hårt tills du får en slät kräm. Ju längre du mixar desto bättre, för till slut får du en lite jordnötssmörig konsistens som är precis det du är ute efter.
 5. Börja med lite mindre vatten och mängd kryddor och tillsätt lite eftersom tills du får ett önskat resultat. Du vill ha en tjock, men ändå flytande kräm, tillsätt vatten lite i taget tills du är nöjd. Det är svårt att ta bort vatten eller kryddor så börja försiktigt!

Bild 2019-03-28 kl. 14.35