Värm dig med en kopp ”Gold Milk”!

okt 28, 2015 | Dryck, Vego

Vissa recept tål att upprepas många gånger, det här är ett sådant. Nu när hösten är här på riktigt och dessutom bjuder på fantastiska färgkombinationer i naturen passar det fint att att koka en kopp ”Gold Milk”. Drycken är verkligen gul som guld och värmer gott när vinden viner runt knuten. Bara färgen gör att man piggnar till. Perfekt nu när det blir mörkare ute.

Huvudingrediensen i gold milk är gurkmeja, därav färgen. Gurkmeja gör gott för huden, för inre organ och hjälper matsmältningen. Gurkmejan är släkt med ingefäran och sägs hämma inflammationer och dessutom är den en riktig boost till immunförsvaret. Drycken sägs smörja och mjuka upp våra leder och är bra att dricka på kvällen då den hjälper oss att slappna av och sova gott. Perfekt efter ett träningspass eller bara efter en hektisk dag. Byt ut kvällsteet till goldmilk!

För att göra en gold milk behöver du börja med att göra en pasta på gurkmeja!

Gurkmejapasta på färsk gurkmeja 

Gör en ”pasta” i mortel med lite kokosolja, färsk gurkmeja och ingefära. För att sedan göra en gold milk följer du receptet längre ned på sidan.

Gurkmejapasta på torkad gurkmeja

Blanda 1,5 dl vatten med 1 dl malen gurkmeja och 1 msk torkad ingefära i en kastrull.
Koka upp blandningen och låt den sedan sjuda på svag värme i ca 5-8 minuter
Rör om då och då eftersom blandningen bildar en tjock pasta efter en stund.
Denna pasta kan du använda i drycker, smoothies, matlagning m.m och håller ca 2 veckor i kylskåp.

Gold milk

Värm 2 dl havremjölk i en kastrull (funkar med vilken mjölk som helst)
Medan mjölken värms tar ni fram en kopp och tillsätter följande:
1 tsk kokosolja
½ krm vaniljpulver
½ krm kanel eller kardemumma
½ tsk honung eller agavesirap
1 tsk gurkmeja-pasta (enligt receptet ovan)
½ krm malda pepparkorn (peppar gör att kroppen tar upp gurkmejan upp till 2000% bättre än utan)
Häll sedan i den varma mjölken, rör om & njut!