En fantasin god lasagne med mycket smak. Den kanske tar lite längre tid att göra med det är det vårt kan jag lova.
Vegetarisk lasagne med jordärtskockor & grönkål
Du behöver:
Grönsakssås
500 g jordärtskockor
250 g champinjoner
2 morötter
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
2-3 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 tsk oregano
1 tsk timjan
ett gäng lasagneplattor
smaka av med salt och peppar
Ostsås
200 g grönkål
5 dl creme fraiche
1,5 dl mjölk
300 g riven ost, gärna cheddar
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 225 g.
Grönsakssås: Skrubba jordärtskockorna rena från ev jord.
Skala morötterna. Riv sedan jordärtskockorna och morötterna grovt på ett rivjärn eller i en matberedare.
Skala och finhacka gul lök och vitlök.
Borsta champinjonerna och skär i skivor.
Värm en rymlig kastrull/gryta med en skvätt olja eller en klick smör. Häll i lökhack och svamp. Fräs en stund till vätskan släppt från svampen. Tillsätt de rivna grönsakerna och stek vidare en stund. Häll ner kryddor, krossade tomater, vatten och buljongtärning. Låt puttra i ca 20 min. Under tiden gör du ostsåsen.
Ostsåsen: Börja med att värma en rymlig kastrull med en skvätt olja. Häll ner den plockade grönkålen och låt fräsa en stund så kålen blir mjuk. Häll därefter ner crème fraiche, hälften av den rivna osten och mjölk. Rör ihop och smaka av med salt och peppar. Rör tills osten smält.
Montering: Ta fram en ugnsfast form med hög kant. Smörj den smör eller olja. Varva grönsakssås, ostsås och lasagneplattor i formen. Toppa lasagnen med den rivna osten.
Grädda lasagnen i nedre delen av ugnen i ca 20-30 minuter. Servera med en god sallad och morötter.