VEGETARISK TACOPAJ

aug 30, 2018 | Vego

40330429_540624349692429_3997488223172427776_n

Jag hör många som har svårt att få sina barn att äta mera ”grönt”. Jag har barn som gillar det mesta och som gladeligen testar min mat och olika gröna smoothies. Det är inte alltid tummen upp men oftast smakar de iallafall. Men ett knep kan vara att göra om ett säkert kort. Till exempel TACO. Det är ett säkert kort hos många familjer. Jag fick det här receptet skickat till mig och serverade familjen igår. Och alla åt och gillade det. Jag använde belugalinser som har en perfekt konsistens om man kokar dom själv. När man äter pajen så känns det lite som köttfärs i konsistensen. Kan vara värt att testa på en köttätare 🙂

VEGETARISK PAJ, 4-6 port

Pajdeg

  • 1 dl sesamfrö
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl gramhamsmjöl
  • 1 tsk paprikakrydda
  • en nypasalt
  • 100 g smör
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 1,5 dl belugalinser, puylinser eller röda linser.
  • en påse tacokrydda
  • 1 gul lök
  • rapsolja att bryna löken i
  • 1 dl krossad tomat
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 dl riven ost, t.ex cheddar eller västerbottenost

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader:
  • Koka linserna i osaltat vatten i ca 20 minuter eller enligt tidsanvisning på förpackningen.
  • Gör pajdegen: Torrosta sesamfröna i en stekpanna eller gjutjärnspanna tills de börjar få lite färg, utan att bli brända. Blanda mjöl, sesamfrö, salt och paprikakrydda med smöret. Tillsätt vattnet och lite mer mjöl om degen känns alltför kladdig. Tryck ut degen i en pajform och sätt in i kylen ca 30 min.
  • Skala och hacka löken fint. Hetta upp olja, gärna i en gjutjärnspanna. Bryn löken. Strö öder tacokryddad och eventuellt lite mer olja, så att kryddorna kan fräsa en liten stund. Tillsätt linser, majs och krossad tomat och vänd runt.
  • Vispa ihop crème fraiche, mjölk, ägg och svartpeppar i en bunke. Tillsätt linsröran och blanda väl.
  • Förgrädda pajskalet 10 minuter i mitten av ugnen.
  • Häll fyllningen i pajskalet och toppa med ost. Grädda cirka 30 minuter eller tills fyllningen ”stannat” och pajen fått fin färg.

Receptet kommer från kokboken ”Mera Vego”: Mat för hela familjen – Sara Ask, Lisa Bjärbo

40401437_269066760397267_8084842486620487680_n 40463948_278947059500320_470470550100115456_n