Älgköttbullar

sep 30, 2020 | Kött, Vilt

IMG_8307

Receptet kommer från Allt om mat och Liselotte Forslin har komponerat receptet.

Älgköttbullar

Det här är en större sats lagat på 800 g älgfärs. Det räcker till cirka 6-8 portioner eller 10-12 bufféportioner.

800 g älgfärs

1 1/2 dl havregryn eller ströbröd

1 1/2 dl grädde

2 små ägg

1 gul lök, finhackad

1 msk enbär, grovt mortlade eller mosade med sidan av en kniv

3 tsk torkad timjan

1 msk koncentrerad viltfond

1 sardell, finhackad

2 msk HP-sås

1 tsk salt + 2 tsk nymald svartpeppar

smör till stekning

  • Blanda havregryn och grädde i en stor bunke och låt stå och svälla 10 minuter.
  • Tillsätt äggen och blanda väl.
  • Lägg i lök och resten av ingredienserna och blanda till en slät färs. Överarbeta inte.
  • Hetta upp lite smör i en panna och gör ett stekprov: Stek en liten klick av smeten och smaka av om det hehövs mer av någon krydda eller salt. Tillsätt i så fall det.
  • Var inte rädd för mycket smak, hellre det än för lite. Tänk på att de serveras med andra mildare smaker som jämnar ut det. Så tänker jag om all matlagning.
  • Skölj en skärbräda och ställ fram en skål med kallt vatten. Tvätta händerna noga och rulla sedan fina bullar och lägg på den sköljda skärbrädan. (så lossar de bättre när du ska steka dem sen) Doppa händerna då och då i vattenskålen så går det lättare att rulla.
  • Hetta upp smör i en panna och stek några åt gången cirka 5 minuter runt om på medelvärme. Vänd dem försiktigt med två skedar. Om de inte ska serveras direkt är det bättre att de inte är genomstekta. Då tål de att värmas upp i ugnen.
  • Servera som de är på en buffé eller med en härlig potatispuré med västerbottensost och mycket grönsaker. Eller med klassiska tillbehör såsom pressgurka, sås, potatis.

Lånad bild från mina rådjursköttbullar men de är nog rätt lika till utseendet 🙂

Föredrar du vegetariska köttbullar hittar du ett smarrigt recept HÄR.