Ceasarsallad

sep 11, 2023 | Fågel

En klassiker där flera moment går att förbereda dagen innan. Uteslut kycklingen om du önskar vego.

Du behöver till ett stort fat sallad

  • Två stora romansallad
  • 2 paket bacon, knaperstekt (Går bra att steka dagen innan, förvara i kyl)
  • 4- 5 ägg, kokta, (koka gärna dagen innan)
  • ca 400 g kycklingfilé eller fint strimlad
  • Salt & peppar
  • Smör att steka i
  • Parmesan

Dressingen (Gör den gärna dagen innan och förvara i kyl till servering)

  • 1 ägg
  • 2 sardellfiléer
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1,5 dl olivolja
  • Salt & peppar

Börja med att. mixa ihop sardellfiléer, ägg, senap och citronsaft. Därefter häller du i oljan droppvis tills den tjocknar, därefter i en tunn stråle samtidigt som du mixar. Har du ingen mixar går det självklart att använda en visp till hela momentet. Men ett tipsa kan vara att dela sardellerna i mindre bitar innan du börjar vispa. Om du tycker dressingen är för tjock droppa i vatten och vispa/mixa. Smaka av med salt, svartpeppar och citronsaft.

Salladen

Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och stek i en panna med smör, smaksätt med salt och peppar. Låt svalna under tiden du gör dom andra momenten.

Ta fram salladen och skär den i grova bitar. Lägg den på ett rymligt fat. Ringla över nästan all dressing och massera in sallad och dressing med rena händer. Vänd ner kycklingbitarna och vänd runt så allt blandar sig. Toppa med delade ägghalvor, hackat knaperstekt bacon, riv över parmesan med en osthyvel eller rivjärn. Dutta ut resterande sås. Ät och njut!!!

Ceasarsallad Östenssons