Frukt är alltid rätt. Jag gör ofta fruktsallad. Man tar tager vad man haver. Ibland innehåller salladen åtta sorters frukt eller bara två beroende på vad som finns hemma. Jag fick en bok i julklapp som heter ”Pärlans konfektyr”. Helt fantastisk bok. Det här receptet kommer från den boken. Jag rekommenderar att lyssna på musiktipset för att förhöja stämningen i köket.
Fruktspett med koladipp
1 galiamelon, 4 stora päron 1 färsk ananas, 1-2 liter färska jordgubbar.
Koladipp: 1 dl vispgrädde, 40 g smör, 172 vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljpulver, 1 nypa salt, 80 g glykos, 125 g strösocker.
Gör så här: Smält ihop grädde, smör, vaniljstång, – frön och salt i en kastrull. Koka samtidigt upp glykos och socker i en tjockbottnad kastrull och ta av när blandningen blivit bärnstensfärgad vid ca 170 grader. Blanda försiktigt ned grädde- och smörblandningen. Låt koka upp igen till 108 grader. Ta ur vaniljen.
Skölj och dela frukten i bitar och trä på spett. Servera med något avsvalnat koladipp.
Bilder och recept från ”Pärlans konfektyr”.