LAX MED NUDLAR & MANGO!

jun 12, 2018 | Skaldjur

LAX MED NUDLAR & MANGO!

Såhär i värmen längtar jag bara efter lätt mat. Inga tunga grejer som grytor. Nää, jag vill helst bara äta goda grönsaker och asiatiskt. Jag min äldsta son har en speciell relation till sesamoljan. VI ÄLSKAR DEN och när vi väl snöat in på asiatiskt kan familjen få stå ut med olika marinader på det asiatiska temat. Men gott är det 🙂 Nu senast hittade jag den på Elle Mat & vin. Men jag hoppade över jordnötterna och chilin glömde jag. Jag använde fryst mango och det gick hur bra som helst. Låt den tina lite innan bara.

RECEPTET HITTAR DU HÄR.

4 personer

Tid: 30 minuter

INGREDIENSER:

800 g salmalax (eller annan lax av fin kvalité)

1 tsk socker

1 tsk salt

200 g risnudlar

1 grön mango (knappt mogen)

2 salladslökar (tunt skivade)

1–2 röd chili (tunt skivad i ringar)

1 1/2 dl rostade salta jordnötter (lätt krossade)

1 kruka mynta

1 lime (i klyftor)

DRESSING:

1 msk honung

saft och skal av 1 limefrukt

1 msk fisksås

1 msk soja

2 msk sesamolja

2 cm färsk riven ingefära

1 tsk vatten

GÖR SÅ HÄR:

  1. Klappa in salmalaxen med socker och salt. Låt stå. Lägg nudlarna i en djup skål och häll över kokande vatten. Låt stå ca 6 minuter, eller tills de är al dente. Häll av vattnet och skölj i iskallt vatten. Lägg tillbaka i skålen med 1 msk matolja och lite salt. Blanda runt och låt stå. Blanda dressingen och låt stå.
  2. Skala mangon och skär av köttet så nära kärnan som möjligt. Skiva tunna skivor och sedan stavar. Har du en julienne-skalare så använd den.
  3. Blanda nudlar, mango-strimlor, salladslök och chili (spara lite till dekoration) med dressingen (spara även lite här till laxen).
  4. Sätt en panna på riktigt hög värme utan olja. Skär laxen i bitar, men inte hela vägen ner – ungefär som när man gör hasselbackspotatis (det går nämligen inte att skära till laxen när den är tillagad, då glider bitarna bara iväg). Fös ihop den till en hel bit och halstra den i pannan i cirka två minuter. Den ska få en sotad yta men fortfarande ha en rå och saftig kärna i mitten. Vänd försiktigt och stek några sekunder.
  5. Lägg över hela biten på nudelblandningen och ringla över resten av dressingen över laxen. Toppa med resten av jordnötterna, chilin, salladslöken och sist mynta. Servera med limeklyftor.

35142832_10156404975727673_979825453470580736_n